Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Maria van der Aalsvoort

17,18 en 19 juli 2020

Maria van der Aalsvoort is taalkundige (Universiteit Nijmegen, 1983) en beeldend kunstenaar (Kunstacademie Arnhem, 1992). Ze exposeerde onder meer bij Stichting Leerplanontwikkeling in Enschede (1992), Rijnstaete Ziekenhuis in Arnhem (1993), Gemeentehuis Lith (1996), Landart in Valkenswaard (2008), Kruithuis Museum voor Moderne Kunst in ’s Hertogenbosch (2016) en Kerkje van Persingen in Nijmegen (2018).

Van der Aalsvoort is al gefascineerd door Japan sinds ze in haar tienerjaren voor het eerst een Japanse prent zag. Ze bezocht dit land een aantal malen en laat zich er op allerlei manieren door inspireren in haar beeldende kunst. Zij voelt zij zich onder meer aangetrokken tot de esthetiek en verfijning in de Japanse cultuur, zoals die in sumi-e schilderingen tot uitdrukking komt.

Sumi-e is een uit China en Japan afkomstige manier van schilderen met inkt op rijstpapier, verwant aan kalligrafie en aan het Japanse Zenboeddhisme. Bij sumi-e gaat het om een minimum aan penseelstreken en een maximum aan verbeeldingskracht. Het doel is om met enkele trefzekere streken de essentie van het onderwerp (vaak uit de natuur) weer te geven. Omdat je met inkt werkt op sterk absorberend papier kun je niets corrigeren, of langzaam werken. Het is een techniek waarbij je heel goed moet kijken en als het ware in één keer iets neerzet. Je moet je leeg maken, openstellen. Het gaat om ontspanning en opperste concentratie.  Meditatie. Tot je het wezen raakt van je onderwerp in lijnen en vlekken, licht en donker en in leeglaten.

Van der Aalsvoort focust zich al geruime tijd op deze manier van schilderen en kreeg in Kyoto les van sumi-e schilder Komori Fumio. Inmiddels heeft ze een eigen stijl ontwikkeld, door bijvoorbeeld ook kleur te gebruiken en zich niet te beperken tot onderwerpen uit de natuur. Maar het karakter van sumi-e is gebleven! In haar expositie (17 t/m19 juli 2020) in de Synagoge van Buren toont zij een aantal meer recente werken. Van harte welkom!

 

Exposant Maria van der Aalsvoort
Soort werk Sumi-e
Data 17-07 t/m 19-07-2020
Tijdstip 13:00 - 17:00

Impressie (klik voor volledig beeld)

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter