Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Betteke Tordoir

24-27 april & 1-3 mei

Betteke Tordoir -  keuze uit vijftig jaar tekenen en schilderen

Betteke heeft vanaf haar twintigste getekend en geschilderd, als hobby. Schilderen is een traditie in haar familie, al haar ooms van moederskant schilderden, en twee van haar zussen zijn in meerdere of mindere mate professioneel actief op dit front.

Deze expositie geeft een overzicht van het werk dat ze maakte in de afgelopen vijftig jaar.

Voor Betteke is schilderen hard werken en worstelen, maar als het onderwerp ‘uit de verf’ gaat komen krijgt zij er plezier in, en als het werk goed gelukt is, geniet zij van het resultaat.

Meestal schildert zij figuratief en in olieverf, met een voorkeur voor landschap en portret. Zij heeft daar ook de meeste ervaring in, maar ook abstract en experimenteel schilderen met allerlei materialen heeft haar belangstelling.

Zij schildert landschappen en portretten meestal ‘live’, en maakt de schilderijen af aan de hand van foto’s.

De basistechniek van het olieverfschilderen leerde zij aan de Volksuniversiteit Utrecht: traditioneel, laag voor laag schilderen, met tussenpozen van een paar dagen. In Utrecht werkte zij met houtskool bij Ton Kraanen, aan de amateuropleiding van Artibus. Ton Kraanen had als motto: ‘het niet-kunnen is het kunnen’ – iets kan technisch heel knap zijn maar toch niet mooi, en omgekeerd. De kunst is om vanuit het niet-kunnen te blijven werken, fouten te durven maken.

Omdat zij in haar vacanties altijd schildercursussen volgde (meestal in Frankrijk), telkens met andere leraren en op andere plaatsen, heeft zij met veel verschillende schildertechnieken kennisgemaakt, zoals ‘voelend’ schilderen, ‘nat-in-nat’ schilderen, en schilderen met complementaire kleuren (groen wordt rood, blauw wordt oranje, geel wordt paars). In Griekenland maakte zij om 4 uur ’s ochtends met een speciale techniek een gouache van de opgaande zon, de ‘rozenvingerige dageraad’ van Homerus.

Soms moet je iets voor de kunst over hebben: in Katwijk volgde zij een workshop zeeschilderen in een vliegende storm, en in Giethoorn een cursus aquarelleren, belaagd door wolken piepkleine steekvliegjes, de ‘mitsen’.

Betteke is lid van amateurschildersvereniging De Toets in Zeist; de leden trekken er in de zomer iedere woensdag op uit om buiten te schilderen, in het mooie gebied van de Utrechtse Heuvelrug, en een enkele maal ook aan zee.

U vindt werk van haar op de galerie van schildersvereniging De Toets, Zeist. Bekijk website...

Afbeelding: Leusder hei - Betteke Tordoir

Exposanten Betteke Tordoir
Soort werk Tekeningen en schilderijen
Data 24 t/m 27 april 2015
1 t/m 3 mei 2015
Tijdstip 13:00 - 17:00

LET OP: Extra expositie dag op maandag 27 april - Koningsdag 2015

Fotogalerij (klik voor vergroting)

Gerelateerde links

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter