Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Milim we’charoezim ( Woorden en gerijm) - Amos van Gelder

2, 3, 4 en 9, 10, 11 mei 2014

Amos van Gelder is geboren in 1960 te Israël.  Na zowel  in Israël, de Verenigde Staten als in Nederland aan diverse kunstinstellingen opleidingen te hebben gevolgd vestigt hij zich in 1990 uiteindelijk in Nederland, het land van zijn voorouders.

Vanuit de vroegere expressieve, soms ook politiek geëngageerde, werken, ontstaat vanaf 1995  een centrale thematiek  waarmee de kunstenaar zich diep verbonden voelt en dat zijn werk tot op heden kenmerkt: de diepere betekenis, symboliek en ruimtelijke constructies van de millennia oude Hebreeuwse taal.

Dit thema wordt op diverse wijzen gepresenteerd in verschillende series – abstracte stedelijke landschappen, figuratieve verhalende schilderijen tot driedimensionale portretten -, die op de tentoonstelling te zien zijn.

De titel van de expositie is ontleend aan de nieuwe serie werken genaamd Milim we’charoezim oftewel Woorden en gerijm. Echter het woord charoezim betekent ook kralen. Ieder schilderij toont “een veld van projectie van woorden en gedachten, die letterlijk en figuurlijk zijn verweven met kralen. De kralen symboliseren de genetische DNA codes van mijn taal”.

Een andere serie waarnaar op deze expositie aandacht uitgaat heet  Kabalife. Amos van Gelder tracht met Kabalife door een willekeurige plaatsing van de kleine schilderijen op een wand de onderlinge relaties van de werken verschillende betekenissen te geven, “net als Tarot-kaarten op een tafel”.

Het exposeren in de voormalige synagoge te Buren is een doelbewuste keuze van de kunstenaar. Enerzijds omdat zijn werk zo’n duidelijke connectie heeft tot deze Joodse architectuur en geschiedenis, “de taal woonde hier ooit en ik probeer met mijn werk nieuw leven terug te geven”. Anderzijds wil hij zich verbinden met bepaalde plekken in Nederland waar zijn voorouders ooit geleefd hebben.

www.moskiart.nl

 

Exposant Amos van Gelder
Soort werk Abstracte stedelijke landschappen, figuratieve verhalende schilderijen, en driedimensionale portretten 
   
Opening drs Birgitta van Blitterswijk op 2 mei om 17.30 uur  
   
Data 2,  3, 4 en 9, 10, 11 mei
Tijdstip 13:00 - 17:00

 

Fotogalerij

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter