Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Muriël Schellings en Pien Mandersloot

27-10 t/m 29-10-2017

Muriël Schellings

Muriël is geboren in Makassar op Sulawesi, Nederlands-Indië. In 1957 verhuist ze, als achtjarige, door politieke omstandigheden met haar ouders naar Nederland. Tot 2014 werkte ze als docente Nederlands en een aantal jaren als docente Tekenen in het middelbaar onderwijs.

De teerheid van aquarel

In haar werk wordt naast het penseel ook gebruik gemaakt van een vochtige wat om de teerheid van de aquarel te benadrukken. Zij weet haar stilistische tekenachtergrond en de dromerige transparante kleuren van de aquareltechniek samen te brengen tot een heel eigen stijl.
Door het land van herkomst is haar grootste inspiratiebron nog steeds de natuur. Haar schilderijen tonen de natuur zoals zij in werkelijkheid is. De details die haarscherp worden weergegeven, roepen steeds weer grote verwondering op. Ze geven je het gevoel dat je midden in de natuur staat. Zo roepen landschappen een eigen stilte op en zijn bloemen bijna te ruiken of te plukken. Zo tastbaar en divers worden stillevens tot bloei gebracht.

Vanaf 1995 is haar werk te zien tijdens nationale en internationale exposities. Sinds 1999 worden haar illustraties, uitgevoerd in aquarel, gebruikt voor greeting cards, kerst- en nieuwjaars kaarten, boekjes, briefpapier en een verjaardagskalender. Recent zijn haar ontwerpen, volgens een bepaald procédé, ook op houten borden en broodplanken geprint.

Pien Mandersloot

"Al jaren in de ban van klei" betekent voor mij dat ik al in een vroeg stadium met klei aan het werk ben gegaan. Eerst voor mijzelf "aan de keukentafel", daarna middels diverse cursussen en tot slot aan de SBB in Gouda waar ik gedurende 3 jaar de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken heb gevolgd.Na het behalen van het diploma heb ik daar nog een extra jaar "Glazuren" en een cursus "Slibdecoratie en rauwglazuren" (gegeven door Mathieu van der Giessen) gevolgd.

In de loop van de tijd heb ik een geheel eigen stijl ontwikkeld die zich kenmerkt door het combineren van handvormen en draaien.

Ik laat mij inspireren door de natuur die ik al fietsend en hardlopend, mijn andere passie, waarneem. De dingen die ik zie, komen terug in mijn werk en dieren nemen daarbij altijd een centrale plaats in. Ik ga uit van een holle vorm, meestal gedraaid, waar ik op de een of andere manier één of meerdere dieren uit/door laat komen.

Mijn werkstukken kunnen op de "normale manier" gestookt worden in een keramiek oven, dat is de manier die de meeste mensen kennen, óf op de  "RAKU manier". Daarbij wordt het geglazuurde werkstuk in een ton d.m.v. een gasvlam verhit tot zo'n 1000  graden C. waarna het snel wordt afgekoeld in de buitenlucht. Daardoor ontstaan er barstjes in het glazuur. Vervolgens gaat het in een ton met zaagsel dat door het hete werkstuk in de brand vliegt. Door roet en rook worden de barstjes en de niet geglazuurde stukken zwart. Dat geeft een speciaal effect.

Raku werk kan níet buiten staan, "normaal" gestookt werk kunt u rustig in de tuin zetten!

In mijn dagelijks leven geef ik, op een school voor voortgezet speciaal onderwijs, creatieve lessen aan jongeren met een verstandelijke beperking. In ons schoolatelier maken wij samen mooie dingen van klei, papier maché, verf en mozaïek. Deze jongeren zijn over het algemeen heel creatief en ik vind het heerlijk om met deze doelgroep te kunnen werken. Zo blijf ik creatief bezig.

 

Exposanten Muriel Schellings
Pien Mandersloot
Soort werk Keramiek en aquarellen
Data 27-10 t/m 29-10-2017
Tijdstip 13:00 - 17:00

Impressie

Bijlagen

Gerelateerde links

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter