Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Koen Wilgehof
De kracht van onmacht

25-05 t/m 28-05-2017

In 2016 begon Koen (Amsterdam, 1963), geïnspireerd door de Duitse schilder Gerhard Richter, aan een serie nieuw werk. In de reeks NICHTRICHTERGER verkent hij als kunstenaar wat het verliezen van controle met hem doet. Als mens regelen we graag alles volgens onze voorstelling, wensen en behoeften. We willen liefst zelf richting bepalen. Hoe moeilijk is het om geen controle meer te hebben? Het idee controle te verliezen levert gevoelens van onmacht en onzekerheid op.

Om dat te onderzoeken bewerkte Koen grote doeken met rakels van verschillende grootte. De onvoorspelbaarheid in het proces werd nog eens benadrukt door te kiezen voor het werken met olieverf, dat de eigenschap heeft langzaam te drogen. In tegenstelling tot het werken met acryl, kan hij met olieverf niet meer volledig controleren wat hij op het doek brengt. Hij kan enkel doen en volgen, meegaand op de stroom. Het confronteerde Koen met eigen behoeften en verlangens. Voelde dan weer wel, dan weer niet comfortabel en leverde zowel frustratie als voldoening op.

Zichzelf op deze manier uitdagen en door het proces afgeremd worden past bij Koen, die al jong werd gegrepen door de wereld van de kunst. Hij leidde zichzelf op door soms gewoon onder schooltijd, bezoeken te brengen aan musea, galeries, het concertgebouw of een theater. Het vormde zijn blik op de wereld en stuwde de drang om met beeld verhalen te vertellen.

Zijn werkwijze kenmerkt zich door de focus die Koen legt op het verhaal. Vorm, materiaal en techniek zijn ondergeschikt aan de gevoelens en gedachten die ten grondslag liggen aan het werk. Het doel is niet toewerken naar een vooraf bepaald eindresultaat, maar het opwekken van herkenning bij het publiek. Wanneer dat lukt met kleur, textuur, licht of geluid is zijn missie geslaagd.

De serie NICHTRICHTERGER zal samen met ander recent werk, waaronder objecten, te zien zijn in de Synagoge van Buren tijdens het Hemelvaartsweekend.

Koens werk is opgenomen in zowel bedrijfs- als particuliere collecties en wordt door een breed publiek met enthousiasme ontvangen. Hij exposeerde eerder onder andere in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en natuurlijk zijn thuisbasis Zeist.

Meer informatie over Koens werk vindt u op zijn website: www.koenwilgehof.nl

 

Exposant Koen Wilgehof
Soort werk Schilderijen
Data 25-05 t/m 28-05-2017
Tijdstip 13:00 - 17:00

LET OP: Extra openingsdag: Donderdag 25-mei (Hemelvaartsdag)

Video - Artist at work

Impressie (klik voor vergroting)

Gerelateerde links

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter