Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu

Expositie Knarsende natuur

17-03 t/m 18-03-2018

Expositie Knarsende natuur

In het weekeinde van 17 maart houden beeldend kunstenaar Peter Venrooij en dichter Bert van den Berg een expositie rond de lancering van de dichtbundel Knarsende Natuur. De twee makers vinden elkaar in hun ongebruikelijke kijk op de wereld, waarbij rauwheid, maakbaarheid en de menselijke wens tot ordening van de natuur centraal staan.

De gedichten zijn van de hand van Bert van den Berg, de illustraties van Peter Venrooij.

Kenmerkend voor deze expositie is dat de kunst van het woord wordt verbonden met de beeldende kunst. Duidelijk zichtbaar is hoe beide kunstenaars elkaar wederzijds geïnspireerd hebben tot het thema “Knarsende natuur.”

Het contrast tussen natuur en het opleggen van menselijke waarden aan die natuur komt niet alleen tot uiting in de teksten die een onderdeel van de expositie vormen, maar ook in de andere kunstwerken die te zien zijn tijdens de expositie. Er is schilder- en tekenkunst van Peter Venrooij, maar ook een link naar de Japanse manier om de natuur tot in perfectie vorm te geven op hanteerbare schaal.

Voor liefhebbers van taal- en dichtkunst zal het hoogtepunt van de expositie de voordrachtavond zijn op zaterdag 17 maart. Zowel Bert van den Berg als een keur van andere dichters zullen uit eigen werk voordragen. Als het gaat om kunst met een duidelijke relatie met de natuur, mag keramiek als kunstvorm niet ontbreken. Weinig andere kunstvormen maken zo overduidelijk gebruik van een natuurlijk basismateriaal als keramiek. Vandaar dat de keramiste Ellen Venrooij enkele werken tentoonstelt.

De makers

Peter Venrooij is een beeldende kunstenaar uit Zaltbommel waar hij met zijn echtgenote de keramiste Ellen Venrooij in Pand 9 aan de Van Heemstraweg een atelier heeft. Peter is een trouwe exposant tijdens de jaarlijkse Bommelse Kunstroute, kortweg BKR. Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit schilderijen die het best omschreven kunnen worden als abstract aandoende, fictieve landschappen. Het zijn werken waar de liefde voor de natuur duidelijk uit spreekt. Voor Peter is Knarsende natuur niet het eerste boek waar hij aan meewerkt. Al eerder verzorgde hij de illustraties voor de verhalenbundels Reading Pictures en Confessies of a Dutch Reading Club van de Engelse schrijfster Patricia Peters. Naast het tekenen en schilderen verdiept Peter zich ook in de wereld van de Bonsai. Voor Peter vormt het overdragen van zijn kennis van kunst een wezenlijk onderdeel van zijn kunstenaarschap. Na een werkzaam leven als docent kunstvakken aan een middelbare school, is hij nu actief als docent bij Het Bossche Palet.

Ellen Venrooij is actief als keramiste in Zaltbommel. Haar keramiek kenmerkt zich door kunstzinnigheid te verenigen met bruikbaarheid. Het leeuwendeel van haar werk kan als kunstobject een interieur sieren, maar kan ook heel praktisch gebruikt worden. Zij werkt in verschillende thema’s. Ellen exposeert regelmatig op diverse locaties in de Betuwe en Bommelerwaard. Ellen en Peter Venrooij hebben al eerder exposities in De Synagoge van Buren georganiseerd.

Bert van den Berg schrijft al sinds de jaren tachtig korte verhalen en gedichten, zowel in het Engels als in het Nederlands. In de jaren negentig was hij enige tijd verbonden aan een schrijvers collectief in het Geldermalsens culturele centrum Opus-5, waar hij diverse malen met zijn light verse en verhalen voor het voetlicht trad. Na het eindigen van zijn baan als docent Engels aan dezelfde school waar Peter Venrooij werkte, heeft hij zich intensief op het schrijven gestort. Al een behoorlijk aantal jaren leefde bij Peter en Bert de wens iets gezamenlijk te doen, maar door drukke onderwijsbanen kon dat niet. Toen daar meer gelegenheid voor kwam, is de samenwerking echt van de grond gekomen met als resultaat de bundel Knarsende natuur en het opzetten van de expositie in Buren. Bert publiceert zijn Engelse essays, short stories en poetry op de Engelstalige site www.booksie.com onder het pseudoniem Bert Broomberg. Naast het schrijven geeft Bert ook lezingen over de Eerste Wereldoorlog.

Expositie Knarsende natuur

Expositie Knarsende natuur

 

Exposanten Peter Venrooij
Ellen Venrooij
Bert van den Berg
Voordrachten Zaterdag 17 maart vanaf 20.30 uur
Expositietijden Zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en van 20.30 tot 22.00 uur
Zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur
Toegang GRATIS
Adres Kniphoek 14 - Buren

Impressie (klik voor vergroting)

Synagoge Buren wordt gesponsord door internet marketing specialist VIP marketing

Facebook Twitter